Examens

Voordat je praktijkexamen gaat doen, moet je je theoriecertificaat gehaald hebben. Om rijlessen te volgen, is het niet verplicht om je theorie te hebben, maar het is wel beter als je de stof al kent, of al aan het bestuderen bent. Het is ook voor jezelf prettiger als je de verkeersregels al een beetje kent. Je kunt de theorie zelfstandig leren, maar je kunt er ook voor kiezen om bij ons (klassikaal) een theoriecursus te volgen. Hier wordt de stof aan je uitgelegd en als je vragen hebt, heb je uiteraard ook de gelegenheid om deze te stellen. Deze cursus duurt 1 dag en je krijgt er ook een theorie-examen bij.

Je kan ervoor kiezen om een tussentijdse toets te doen. Dit is een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is niet verplicht, de keuze is geheel aan jou. De voordelen zijn dat je kunt wennen aan de examensituatie, je kunt de CBR-examinator tips vragen en het is mogelijk dat je vrijstelling krijgt voor bijzondere verrichtingen op het echte praktijkexamen.

Mocht je na 4 keer niet slagen, dan krijg je de 5e keer een speciaal examen, het ‘Nader onderzoek rijvaardigheid’. Deze duurt inclusief autorit ongeveer 70 minuten. Bij dit examen krijg je extra persoonlijke begeleiding en tijd.

Het praktijkexamen duurt ongeveer 55 minuten. Tijdens de rit van 35 minuten let de examinator onder andere op de volgende punten:

• Voertuigbeheersing
• Kijkgedrag
• Voorrang verlenen
• Inhalen
• In- en uitvoegen
• Rijden op kruispunten en rotondes
• Verrichtingen

Na het rijden voer je een kort gesprek met de examinator, waarin je hoort of je bent geslaagd of gezakt. Je krijgt eventueel nog advies over je rijstijl.

Voorafgaand aan het praktijkexamen dien je een Gezondheidsverklaring in te vullen. Dit zijn 11 vragen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Het CBR heeft dat nodig om te beoordelen of je geschikt bent om te rijden.
Gelieve de gezondheidsverklaring in te dienen op www.cbr.nl, dit kost € 34,80. Je hebt hiervoor wel jouw DigiD nodig. Het kan tot 4 weken duren voordat de CBR het accepteert. We kunnen het praktijkexamen alleen boeken nadat dit is geaccepteerd. We hebben ook jouw toestemming nodig om het praktijkexamen te boeken. Je kunt dit ook op www.cbr.nl doen. Ons rijschoolnummer is 5306H6.